top of page
חיפוש

תכנון ארגונומי

  • Pawan Chaudhary
  • 26 במרץ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 27 במרץ 2024

ארגונומיה הוא מונח מהשפה היוונית ופירושו- ארגו: עבודה, נומוס: חוקי הטבע. בעברית אנו מכירים את המושג הזה כ'הנדסת אנוש'. זהו מדע העוסק ביחס שבין האדם לסביבתו במטרה ליצור סביבה יעילה, בריאה, בטיחותית נוחה ונעימה יותר.


תכנון ארגונומי הוא תכנון המתחשב בהיבטים האנטומיים, הפיזיים והפסיכולוגים של האדם.

אנטומיה זוהי תורת המבנה הפיזי של האדם וההשפעה שלה על התכנון היא בהתחשבות בממדי גוף וזוויות התנועה.

פיזיולוגיה היא תורת התפקוד הביולוגי של האדם וההשפעה שלה על התכנון היא בהבנת היכולות הפיזיות כמו צריכת אנרגיה וטווח תנועה.


פסיכולוגיה זוהי תורת ההתנהגות וההשפעה שלה על התכנון הוא ביכולתו של האדם להבחין בין צורות, בתחושה שעומס אלמנטים בסביבה יוצר והשפעת הצבע על מצב רוח והרגשות.


ברוב המקרים השיקולים הארגונומיים נעשים על ידי המעצבת באופן אוטומטי. אך עם זאת יש ליצור התאמה בין הלקוח (אישיות/מבנה גוף) לבין הסביבה. לדוגמא גובה שיש במטבח סטנדרטי המתאים מבחינה ארגונומית לרוב הלקוחות הוא 89-92 ס"מ. באחד המטבחים שתכננתי לזוג לקוחות גבוה במיוחד שגם ילדיהם גבוהים יותר מהממוצע יצרנו משטח עבודה שגובהו מהרצפה הוא 100 ס"מ- גבוה בחמישה ס"מ מגובה משטח מקסימלי שעושים לאנשים גבוהים (95 ס"מ). חששתי שהחלטה זו תתגלה לאחר התקנה כהחלטה שגויה אך הזוג התעקש ולשמחתי השימוש במשטח העבודה נוח ללקוחות ומתאים עבורם במדויק. בנוסף הלקוחות רצו שנמקם את הכיור והכיריים בשתי קצוות האי- רחוקים ככל האפשר אחד מהשני ועם משטח שיש מינימלי בצדם השני. גם החלטה זו היא לא שגרתית וחורגת מחוקי הארגונומיה המקובלים (אורך משטח עבודה בין כיור לכיריים 80-120 ס"מ ומשטח עבודה של 40 ס"מ בין הכיור/הכיריים לקצה האי) אך הלקוחות ידעו שזה התכנון הנכון עבורם והם מאוד מרוצים מהתוצאה.


אי בגובה מטר. קרדיט לתמונה- צילום: מאור מויאל. נגרות: פנל מטבחים


ישנם  שיקולים ארגונומיים נוספים שנלקחים בתכנון מטבח. יש לקוחות שמעוניינים להסתיר את הסוקל (החלק שמפריד בין תחתית הארון לרצפה) וליצור מראה נקי. החלטה מדהימה מבחינה עיצובית אך צריך לשים לב שבאזורי העבודה לא ניתן להסתיר את הסוקל כי אחת הסיבות העיקריות לקיומו היא צורת כף הרגל שלנו. מבנה כף הרגל בולט מקו הבטן ולכן במידה ולא נעשה סוקל שקוע במטבח לא נוכל להיצמד עם הגוף שלנו אל השיש.




בפינת קפה- סוקל נסתר. באי (אזור עבודה) סוקל גלוי. קרדיט לתמונה: צילום-מאור מויאל. נגרות- פנל מטבחים




היבטים ארגונומיים נוספים במטבח שמתחשבים במגבלות מבנה הגוף שלנו הם לדוגמא עומק השיש והארונות במטבח. עומק השיש והארונות הוא 60 ס"מ- נתון זה נקבע בהבנה שזרוע של אדם ממוצע היא באורך של 60 ס"מ ואם נעמיק את השיש או הארון נתקשה להגיע עד הסוף.


אלמנט נוסף שיש צורך לשים אליו בתכנון המטבח הוא בתכנון האי: גובהו, רוחבו והמעברים סביב האי. גובה האי נקבע בהתאם לשימוש בו- במידה והאי מיועד לעבודה נקבע את האי כגובה השיש. במידה והאי מיועד לישיבה נצטרך להתחשב בגובה בו נרצה לשבת. ישיבה נמוכה (כגובה שולחן פינת אוכל 75 ס"מ), ישיבה בגובה השיש (הגובה המקובל לישיבה באי) או גובה בר (גובה משטח 110 ס"מ). רוחבו של האי תלוי בתכנון האי- האם משלב ישיבה עם עבודה? האם הישיבה משני צדדים? ברוב המקרים רוחבו של האי הוא 90-120 ס"מ. המעברים בין האי לאלמנטים המתוכננים בסביבה הוא 100-120 ס"מ (ובשום אופן לא פחות מ90 ס"מ).


מיקום התאורה במטבח משפיעה על האווירה ועל נוחות העבודה במטבח. לרוב נמקם תאורה לבנה חזקה מעל משטח העבודה (ולא מאחורינו על מנת שלא ניצור צל על משטח העבודה). בנוסף לתאורה זו ניתן למקם תאורה חמה ונעימה לזמן הארוחה.


באופן כללי תכנון התאורה בבית משפיע באופן ישיר על האווירה בבית. לפני שנתחיל למקם תאורה נוודא שנכנס אל החלל מספיק אור טבעי שמיד משפיע על התחושות שלנו (ארגונומיה המשפיעה על ההיבט הפסיכולוגי). בכל חלל נמקם תאורה פונקציונלית ותאורת אווירה בהתאם לחלל (למשל בחדר שינה- תאורה מעל ארון הבגדים זוהי תאורה פונקציונלית ותאורה לצדי המיטה זוהי תאורת אווירה).


בחדרי הרחצה נוודא שגובהו הסופי של כיור הרחצה נמצא בגובה של 90 ס"מ מהרצפה (גובה שיאפשר לנו להתכופף אל ברז המים מבלי להתאמץ), שהאסלה בגובה של כ-40 ס"מ מהרצפה (אורך ממוצע מכף הרגל עד הברך). רוחב חלל האסלה צריך להיות 80-90 ס"מ על מנת לאפשר נוחות בישיבה ובהתרוממות.



גובה סופי של הכיור מהרצפה 90 ס"מ. קרדיט: צילום- מאור מויאל. נגרות- פנל מטבחים.




בפינת האוכל נוודא שגובה השולחן הוא 75 (+-) ס"מ מרצפה ושהשארנו מרחב עבור כל כיסא 60-75 ס"מ (מרחב שיאפשר התקרבות והתרחקות נוחה מהשולחן וימנע מפגשי מרפקים) גובהו של משטח כיסא האכול מהרצפה הוא 45 ס"מ. נוודא שהמרחק בין השולחן לקיר (בזמן ישיבה על יד השולחן) הוא 90 ס"מ.




פינת אוכל מול משטח אכילה גבוה באי. קרדיט תמונה: צילום- מאור מויאל. נגרות- פנל מטבחים



בתכנון הסלון נתייחס למרחק בין הספה לטלוויזיה (אינץ' כפול 3) ולמיקום הטלוויזיה בקיר (80-100 ס"מ מרצפה) מרכז הטלוויזיה צריך להיות זהה לגובה העיניים של הצופה כאשר הוא יושב מול הטלוויזיה. גובה משטח הישיבה בספה הוא 45 ס"מ וגובה שולחן הסלון הוא 35-45 ס"מ ובכל מקרה עד 10 ס"מ פחות מגובה משטח הישיבה.



מרחק הספה מהטלוויזיה ומיקום הטלוויזיה בקיר מאפשר צפייה נעימה. קרדיט תמונה: וצילום- מאור מויאל. נגרות: פנל מטבחים.



אלמנט נוסף שנצטרך להתייחס אליו הוא רוחב המעברים בחלל- מסדרונות ופתחים. רוחב מסדרון 80-120 ס"מ ורוחב דלת 70-90 ס"מ. נתונים אלה מתייחסים למעברים סטנדרטיים. צריך לשים לב שתכנון ארגונומי נגיש הוא פחות גמיש. בתכנון נגיש נצטרך לתת מענה למעבר של כיסא גלגלים ומענה של מאחזי יד בחדרי רחצה, גובה שקעים (היום הסטנדרט הוא 90 ס"מ ללא קשר למגבלת נגישות), גובה משטח אכילה, גובה משטחי עבודה, גובה כיורים בחדרי רחצה ועוד- זהו עולם שלם בפני עצמו.


רוב הנתונים הארגונומיים נלקחים מספרו של ארנסט נויפרט (מהדורתו הראשונה של הספר פורסמה בשנת 1936), אדריכל גרמני שחקר את הקשר של האדם לסביבתו. לאחר חקר ממושך נכתבו הנתונים והנוסחאות הארגונומיות וזו התורה לאדריכלים ומעצבים עד היום לתכנון נכון.

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentarios


bottom of page